Anneke

Anneke Pleiter werd in 1958 geboren in Winterswijk. Ze studeerde textiel en scenografie. Daarna gaf ze jaren les.

Vervolgens waagde ze de stap om als freelance kostuum- en decorontwerper voor het (jeugd)theater aan de slag te gaan. ‘Daarvoor was veel vingervlugheid met twee handen vereist!’ aldus Anneke. Ook maakt ze steeds meer vrij werk, onder andere landschappen in textiel.

Daarnaast hielp Anneke mee een textielfabriek in Noord Ethiopië op te zetten voor oorlogsgehandicapten. Die konden daardoor sokken breien op breimachines.

Op 21 september 2011 kreeg Anneke een herseninfarct en raakte aan de rechterzijde verlamd. Ze kon niet meer eten doorslikken of spreken. Ze revalideerde drie maanden in revalidatiecentrum Reade. Het lukte al snel om weer een beetje te lopen. En ook leerde ze weer slikken zodat ze niet zonder slangetje in haar keel gevoed hoefde te worden. Daarna liep ze nog een jaar op de polikliniek. Langzaam kwamen ook wat woorden terug, soms in de meest vreemde talen.

‘Maar mijn rechterhand bleef dood. Werken zoals vroeger: kostuums, theater, autorijden, et cetera, dat was niet meer mogelijk. Terug naar vroeger is voorbij,’ vertelt Anneke.

Wel bleef Anneke oefenen totdat ze met haar linkerhand kon tekenen.

Sinds oktober 2012 gaat Anneke op de fiets naar het atelier Marline Fritzius op de Brouwersgracht.

Anneke: ‘Om te oefenen met links. Met vriendelijke mensen om me heen. Dat is elke week fijn.’

Op dit moment werkt ze met haar man Han, die scenarioschrijver is, aan een prentenboek.

Voor de expositie de A-Factor schildert Anneke een van de achtergronden.

Bekijk hier het gemaakte werk van Anneke.

De website van Anneke.