Frans Tollenaar

Frans Tollenaar werkt als Kunstschilder vanuit Zuid-Holland in het schilderachtige Bergambacht. Hij voltooide de opleiding Handvaardigheid MO-B aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Amersfoort en Utrecht. In zijn werk onderzoekt hij de harmonie die de wiskunde aan het beeld kan schenken.

Bij Tollenaar zijn het esthetische aspecten van de wiskunde die de basis van zijn werk vormen. Zij leveren een bepaalde harmonie die resulteert in eigentijdse beelden. Deze beelden roepen vaak associaties op met vormen die in de natuur ontstaan, ongeacht het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.

In 2001 heeft Frans een herseninfarct gehad waardoor hij een jaar later zelf op het afasiecentrum als cliënt terecht is gekomen. Daar heeft hij een aantal jaren therapie gevolgd. Een onderdeel van deze therapie was het weer oppakken van het geven van tekenlessen.

Frans was voor het infarct al 30 jaar docent in het middelbaar onderwijs, het doceren zit hem in het bloed. Desondanks was het een enorme uitdaging en training om deze skills weer een beetje in de vingers te krijgen. Nu geeft Frans al meer dan 15 jaar tekenles in het afasiecentrum. Hij is in die jaren ontzettend vooruitgegaan. Frans heeft nog steeds afasie en begrijpt als geen ander wat dat betekent. Als docent en ervaringsdeskundige is het zijn passie om kunst en cultuur over te dragen aan anderen.

Website Frans.