Gezellig uitje naar het Stedelijk

De donderdagmiddaggroep van begeleidend kunstenaar Ellen bezocht recent het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ada, die gastvrouw is bij deze groep, schreef onderstaand verslag.

Het uitje naar het Stedelijk Museum was zeer geslaagd. Alle deelnemers van de donderdagmiddaggroep en hun partners waren erbij, behalve de partners van Rammy en Gerard Jos. Die konden helaas niet. Frans en Marlies sloten aan na de lunch.

Lunchen in TEN. Links: Denise (met rode jas) en Leon. Ellen zit in het midden met naast haar Rammy en Gerard Jos. Hanna en gastvrouw Jil zitten rechts in de hoek. Foto: Ada.

We zijn gestart met een overheerlijk lunch in TEN, het restaurant van het stedelijk.

Aansluitend kregen we een rondleiding met gids, die zeer boeiend kon vertellen. We zagen heel diverse kunstwerken. Bij elk kunstwerk vroeg de gids eerst wat we zagen, erg leuk om te horen dat we allemaal iets anders noemden.

Marc Chagall: Zelfportret met zeven vingers.

De gids vertelde onder andere over het werk Zelfportret met zeven vingers van de Russisch-Franse schilder Marc Chagall. Het linkerdeel verbeeldt zijn reële wereld van dat moment, namelijk de schilder in Parijs. Het rechterdeel verbeeldt zijn gedachten en dromen over zijn geboorteplaats in Rusland en het landelijke leven aldaar. De zeven staat symbool voor zijn geboortedatum 7-07-1887.

De grote schilderijen met vlakken in blauw en rood waren niet echt besteed aan de meesten van ons. Frans gaf dit ook luid en duidelijk aan, hij heeft liever figuratieve kunst.

Deelnemer Frans wijst iets aan. Foto: Ada.
Ushering in Banality. Foto: Ellen.

Het grote beeld Ushering in Banality, een big met drie kinderen, is bedacht en ontworpen door Jeff Koons. Het beeld is echter vervaardigd door Franz Wieser en gesigneerd met zijn naam. Al noemen we het nog steeds een kunstwerk van Koons. Met dit beeld stelt Koons het verschil tussen kunst en kitsch ter discussie.

Volgens mij hebben we die middag allemaal genoten.

De groep luistert aandachtig. Foto: Ellen.