Inspiratie opdoen op de Art Brut Biënnale

De deelnemers van Afasie-atelier Almelo bezochten de Art Brut Biënnale in Hengelo. Henriëtte Tavenier, de begeleidend kunstenaar van dit atelier, schreef het volgende verslagje:

In de Week van de Afasie, afgelopen oktober, bezochten we met een aantal deelnemers van het afasie-schilderatelier Almelo de Art Brut Biënnale in Hengelo. Dit is een tweejaarlijkse expositie met werk van kunstenaars uit de hele wereld. De Biënnale hoopt hiermee kunstenaars met een (psychische) beperking) erkenning, herkenning en waardering voor hun werk te geven.

Centraal staat dat de kunstwerken ‘puur’ en ‘direct’ zijn. Gemaakt door kunstenaars die uiting geven aan wat er in hen leeft, zonder dat ze zich iets aantrekken van kunststijlen of van welke opvatting over kunst dan ook. Ze zijn helemaal vrij! Eigenlijk zoals wij op het afasie-schilderatelier in Almelo ook werken, voor ons is schilderen ‘expressie zonder woorden’.

Aan de deelnemers legt Henriëtte uit wat Art Brut Kunst is, voordat ze rond gaan kijken.

De expositie toonde meer dan duizend kunstwerken, in het voormalige pand van de V&D in Hengelo. Een enorme ruimte met roltrap naar de eerste verdieping die ook helemaal met kunst gevuld was. Als er over twee jaar weer een Art Brut Biënnale komt, raden we iedereen die van schilderen houdt aan om te gaan kijken! We vonden het heel inspirerend.

Henk, Pannus, Tina, Inge, Gerard, vrijwilligster Trudy en ik bezochten de expositie.

Henriëtte Tavenier

Iedereen wijst zijn favoriet aan.
Welverdiende koffie na afloop.