Interview met Betty: ‘Het is hier hartstikke gezellig’

Betty komt alweer ruim twaalf jaar elke week in ons atelier om te boetseren of om mozaïeken te maken. Ze zit in de vrijdagochtendgroep van begeleidend kunstenaar Janko.

Hoe lang heb je al afasie?
‘Sinds mijn 28ste. Ik werkte bij de KPN als telefoniste bij de afdeling internationale gesprekken. Nadat ik afasie kreeg ben ik er nog parttime blijven werken. Twintig uur per week, dus zo’n vier uur per dag. Uiteindelijk kreeg iedereen een mobiele telefoon dus toen waren de telefonisten niet meer nodig.’

Waarom kom je hier graag?
‘Om mensen te ontmoeten. Ook al kunnen ze niet altijd zoveel praten, het is hier hartstikke gezellig. En ik vind Janko ook een goede begeleider. Ik heb moeite met het boetseren van de handen, dus dan geeft hij goede tips. Bijvoorbeeld dat ik de handen ook in de zakken van het mannetje kan steken, dan hoef ik ze niet te maken.’

Wat maak je het liefste?
‘Op dit moment ben ik bezig met het boetseren van een mannetje. Ik maak graag poppetjes, mannetjes en vrouwtjes. Maar ik heb ook wel dieren gemaakt. Wat ik maak moet herkenbaar zijn, ik wil niet zomaar iets verzinnen.’

Je hebt in de loop der jaren al heel wat gemaakt bij ons. Waar laat je al je werken?
‘Vaak geef ik ze weg aan mijn twee zussen. Mijn zusje heeft een winkel voor dure make-upartikelen. Dus daar staan ze, maar wel op een hoge plank anders pikken mensen ze.’

Bekijk hier meer werk dat Betty heeft gemaakt.

Een nieuw mannetje in wording.