Ellen Verheijen

Tijdens haar studie aan de Kunstacademie Minerva in Groningen specialiseerde Ellen zich in het ontwerpen van stoffen voor interieur. Van dessin ontwerpen is zij langzamerhand overgestapt op schilderen omdat ze zich hierin vrijer kon bewegen. Ellen maakte muurschilderingen in opdracht en autonome schilderijen. Haar fascinatie voor structuren en patronen kon ze hierin kwijt.

‘Een idee voor een schilderij ontstaat gaandeweg. Het kan geïnspireerd zijn door de natuur, een andere cultuur, een ervaring of een reis die ik gemaakt heb. Maar ook door het materiaal zelf. Zo inspireren verweerde muren mij ook bijvoorbeeld,’ zegt Ellen.

Op dit moment werkt Ellen vooral op doek. Ze gebruikt allerlei materialen, vaak lagen over elkaar heen. Naast het schilderen gebruikt Ellen ook collagetechnieken, sjablonen, zeefdruk- en andere druktechnieken.

Naast haar werk als kunstenaar geeft Ellen sinds 2004 les op basisscholen in Amsterdam via verschillende organisaties. Ook gaf zij cursussen aan volwassenen, individueel en in groepsverband. Verder organiseerde ze zelf een aantal projecten en maakte onder andere muurschilderingen met kinderen in België, Senegal, Vietnam, Suriname en Mali.

‘Ik vind het belangrijk dat mensen zich beeldend kunnen uitdrukken en zo meer zelfvertrouwen en plezier krijgen. Dit geldt in het bijzonder voor mensen met afasie, wat een nieuwe of andere manier van communiceren met zich meebrengt. Ik vind het heel leuk hen daarbij te helpen en te begeleiden.’

Bekijk Ellens werk op www.ellenverheijen.nl.